Foto HENRIK MONTGOMERY

La deg begeistre - syng!

I det gamle Egypt var tegnet for sang og musikk det samme som for velbefinnende.

Av Ola Einbu
Publisert  15.07.2008 - 18:00

SIGNERT
Ola Einbu,
journalist

Se godt på dette bildet. Det er ikke Bruce Springsteen som blir båret av en euforisk fanskare. Det er rett og slett Anders Lundin, programleder for "Allsång på Skansen". Programleder. Tilhengerne er tenåringsjenter. De løfter ham til værs godt hjulpet av ellevill begeistring og allsang. Det er jo rett og slett utrolig. Hva med å prøve allsangkvelder på Romerike om sommeren? Noen som vil være programleder?

Sang og musikk har en kraft i seg de færreste er klar over. I det gamle Egypt var faktisk tegnet for sang og musikk det samme som tegnet for velbefinnende. Kanskje ikke helt grunnløst. Særlig ikke hvis vi setter det opp mot utallige undersøkelser som viser at sang er helsebringende. En banebrytende studie er nylig gjennomført ved Karolinska Institutet i Stockholm. Forsker Töris Theorel er professor i psykososial medisin og i sin studie fulgte han 16 sangere under sangøvelse.

Til NRK P1 kunne han fortelle at samtlige mente de ble mer avslappet og energiske av sangleksjonen. Nei da, det er ikke noe nytt. Det banebrytende er at han fant ut at sangtimen hadde ført til en endring i sangernes blodsammensetninger. De fikk en økning av hormonet oksytosin som er med på å dempe smerte. De ble roligere og mer avbalansert fordi kroppen hadde frigjort oksytosin, som også går under kallenavnet kjærlighetshormonet. Det blir blant annet frigjort ved orgasme. Kanskje ikke så rart at nordmenn er et korelskende folk. Kan hende er vi allsangere også om anledningen byr seg?

Folkpark-kulturen og allsang er Sveriges kulturelle utropstegn. Allsangen på Skansen har tradisjoner tilbake til 1935 da publikum for første gang ble invitert til å synge med. I 1938 kom 400.000 av de i alt to millionene besøkende på Skansen for å synge allsang. Den førte folk sammen, og den skapte glede. I en artikkel fra det året sto det at "... kanselli og tjenestepiker, sykepleiersker og håndverkere, lærerinner og gaster synger fra lykkelige hjerter eller synger seg bort fra ensomhet og hemninger, fra fortredeligheter, bekymringer og sorger inn i et lyst og utvunget fellesskap under den rosenrøde kveldshimmelen". Siden 1979 har "Allsång på Skansen" bli direktesendt på svensk tv, og når sommerens allsangkvelder avsluttes, er det samlet sendt 150 programmer.

"Allsang på Grensen" er den norske avleggeren, som TV 2 startet i fjor. Romeriksduoen Katrine Moholt og Tommy Steine leder også i år programserien, sendt fra Fredriksten festning i Halden. Nå er det vel kanskje et utvidet begrep av allsang all den tid det også handler om at artister framfører sine egne sanger. Men noen kjenner tekstene og blir med. Allsangkveldene er utvilsomt populære og ser ut til å dekke et tomrom. Til hver sending selges det opp mot 8.000 - åtte tusen - billetter, og programmet blir sett av om lag 500.000 tv-seere, og det midt i fellesferien.

"Syng for livet" er den geniale tittelen på en landsomfattende aksjon i regi av blant annet Norsk Musikkråd, Folkeakademienes Landsforbund og Norsk Visearkiv, med det formål å styrke norsk sangkultur.

På Romerike er det særlig visesanger og kulturformidler Lars S. Hauge som har vært en spydspiss for aksjonen, med jevnlige allsangkvelder på Skedsmotun på Skedsmokorset siden 2005. Men allsangene lever også utenfor institusjonen. Under Husebymarkedet i juni inviterte Hauge til allsang under de mektige løvtrærne på Huseby gård. Denne sommeren benket flere hundre mennesker seg og ble med på allsangen. Mannskoret Over Enga hadde i mange år allsangkvelder på Leirsund. Fullt hus hver gang.

Allsang på Romerike bør i høyeste grad være mulig å starte. Korsangere og allsangere har vi flust av, og alle er ikke på ferie samtidig. I Lillestrøm teller jeg i farten potensielle sangarenaer som Sørumsparken, Nebbursvollen og Lillestrøm kultursenter. I Ullensaker ville Raknehaugen vært en praktfull arena, for ikke å snakke om kirkeruinene i Nes. Eller hva med Eidsvoll 1814? Noen som melder seg som forsanger?