Tilbake til Jubileumsstoffsiden

 

Herrenes tale

Da jeg skulle skrive denne talen spurte jeg mange av vennene mine fra det annet kjønn om hjelp. Det  endte for det meste opp med svaret: ”Nei, jeg er absolutt ikke en person du burde spørre det om”. 
Helt til en oppsummerte alt sammen for meg med setningen: ”En tale for å skryte av menn? Ja da har du ikke mye å gå på!”

Heldigvis velger jeg å si meg uenig i det, for dere har mange bra egenskaper å trekke fram! Ja, kjære menn, for oss kvinner er det bare å kapitulere, for dere er jo helt enkelt bedre enn oss på alt.
Som for eksempel på det å være syk. Det finnes jo ingen som er så sjuk, som en gjennom-forkjølet mann med lite feber. Stakkars liten,  han klarer knapt å forlate senga, eller sofaen om du vil, for å gå på do, og med nød og neppe slepe seg tilbake. Så roper han på hjelp da, for å skru på TV`n og sporten, eller han trenger sårt en kopp med te og kanskje litt mat som smaker?

At mannen tidlig utvikler bestemte tendenser, forstår vi når vi hører om de tre smågutter som satt og pratet på trappa. Den ene holdt en brannbil i hånden. Han ville gjerne bli brannmann når han ble stor. Den andre hadde et lekefly, og han ville gjerne bli jagerlyger. Den tredje hadde et bilde av Cindy Crawford. Og han ville gjerne være voksen!
Menn er rare skapninger. De har to bein, to armer, to øyne, to ører, to hender og to hoder, men bare nok blod til at det kan strømme gjennom ett av dem av gangen.

Jeg må jo heller ikke glemme å rose dere for hvor flinke dere er til å få oss til å gjøre akkurat det vi selv vil. Det er sannelig en intelligensprøve av de aller hardeste, og den består dere med glans.
Menn kan jo sammenlignes med så mangt. Ta foreksempel brødskiver. Enten så er dere myke og deilige, eller tørre og jævlige. Men uansett om dere er tørre eller ferske, store eller små, sunne eller usunne, grove eller fine, så trenger vi dere i hverdagen. Men hva hadde vel en brødskive vært uten pålegg?
Vi damene er pålegget: Saftige, smakfulle og nødvendige. Uten oss ville dere vært uspiselig!

Eller hva med å sammenligne mannen med en bok? Noen fortrekker kanskje en spennende thriller, full av intriger og overraskelser. Andre syns det er vanskelig å velge hvilken bok de skal lese, så de holder på med flere stykker samtidig. Kjære menn, nå er det en liten risk for at dere tror vi bare bryr oss om dere for underholdningens skyld, og det er jo sant.  

For meg er menn som sjokolade!
Det finnes mange typer sjokolade og mange typer menn. De aller fleste liker melkesjokoladen, søt og god og du vet hva du får: "Et lite stykke Norge."

I løpet av den siste tiden har vi også fått flere mørke sjokolader på markedet, og vi jenter er veldig fornøyd med å ha mye å velge i!

Bamsemumsen er en annen gammel slager, og denne kosebamsen er det beste man kan med i sofaen på en filmkveld.
Ta deg tid til Troika-menn, ta med kvikk-lunsj-mannen i sekken på fjelltur, og mokkabønnene med hjem til foreldrene dine.
Til ensomme, single og desperate jenter vil jeg bare si: Skaff dere en Hobby!
Når menn blir gamle begynner de å ligne mer på stratos: Lette, luftige og porøse… Og med mye bobler…
Vi har småsprø Crispo-menn og New Energy-menn med lite fett og MASSE energi, for ikke å snakke om Smil-menn som er til for å deles. Sistnevnte kan by på problemer, med mindre man ER en av de jentene som elsker smash: Det skal godt gjøres og ta bare en!
Noe annet som fascinerer meg er at menn kan lære ting på kun tre måter:
Noen lærer gjennom lesing, noen gjennom observasjon… og resten er nødt til å tisse på strømgjerdet selv.

Noe dere hvertfall ikke lærer av, er andres feil! Det tok Moses 40 dager og netter å finne ut av ørkenen! Og den dag i dag er dere for stolte til å spørre om veien!!  Hvorfor skal det 4 millioner sædceller til å spore opp og befrukte et egg? 

Videre, kjære damer, så er det noen mannstyper vi bør skygge unna.
Jo,vi har de som spiser hurtigmat hver dag - og elsker det. Så har vi de som elsker fotball over alt annet. Også de som ler av egne vitser da. Videre vil jeg nevne menn som overhode ikke kan danse, menn ikke kan lage mat og menn som overhode ikke kan lete! Og så har vi de som lar toalett-ringen stå oppe. Jeg håper ingen kjente seg igjen…

Fortjener så mannen en plass i samfunnet, i våre hjem, i våre hjerter? Ja, så absolutt.
Vi kvinner må jo ha en å forbarme oss over. Det å vite med seg selv at vi hver dag utfører et humanitært arbeide når vi tar oss av mannen, gjør at vi føler oss gode. Vi gleder oss over dere, ikke bare til fest, men også i det daglige. Dere er jo så deilig, kjekke og maskuline i dress og slips, eller dongeri og T-skjorte. Det spiller ingen rolle hva dere har på dere, eller ikke har på dere. Det er trygt og godt å ha dere rundt oss, og vi elsker duften av after-shave!

Uansett hvor mange dårlige egenskaper vi kan trekke fram om dere, blir vi sjarmert om igjen og om igjen.

James Brown synger i en sang
”This is a man's world, But it wouldn't be nothing without a woman in it”
Og det er sant:

For bak enhver suksessfull mann er det alltid en kvinne.
Og selv om det bak enhver suksessfull kvinne er en mann, er han som oftest homo.

Da gjenstår det bare for meg å be alle damene reise seg, for nå må vi sammen hedre mannen ved å skåle for han,
mannen med stor M, mannen vi er så glad i og ikke kan klare oss uten: SKÅL!!